calf-of-tiroler-grauvieh-cattle

calf-of-tiroler-grauvieh-cattle

calf-of-tiroler-grauvieh-cattle
calf-of-tiroler-grauvieh-cattle
calfen-of-tiroler-grauvieh-cattle
calfen-of-tiroler-grauvieh-cattle

Tiroler Grauvieh

De Tiroler Grauvieh (Tiroolse Grey vee) is een kleine tot middelgrote dual-purpose vee ras. De dieren zijn solide grijs tot ijzer-grijs van kleur met zwarte hoeven, een donkere snuit met een lichtere rand en het hoofd, nek en romp zijn een rokerige kleur. De stieren zijn donkerder dan de koeien en voorzien van een lichter gekleurde streep langs de rug. De Tiroler Grauvieh is ontstaan rond 1900 uit de lokale Wipptaler, Lechtaler en Oberinntaler rassen in Tirol en maakt deel uit van de lokale identiteit. De Tiroler Grauvieh is voornamelijk een dual-purpose ras. De melkproductie is ongeveer 4.900 kg met een 4,0% vet en 3,3% eiwit. Volwassen koeien opbrengst een gemiddelde van ongeveer 5100 kg melk. Door de natuurlijke omgevingsomstandigheden, is fokken ontworpen voor een voorstelling die zonder commercieel voer kan worden bereikt. Alle kalveren en stieren worden gehouden in high-alpine regio’s langs de belangrijkste alpine ridge en alle koeien weiland toegang in de zomer, terwijl 40% van de koeien worden genomen om alpenweiden. 81% van alle landbouwbedrijven liggen op een hoogte van meer dan 1.000 m.1,300 fokker families nog blijven ongeveer 5.000 stamboek koeien, minder dan de 7.500 drempel waaronder runderrassen worden beschouwd als bedreigd. Het huidige aandeel van de Tiroler Grauvieh onder alle rassen in Oostenrijk is 1,0%. Het aantal dieren per bedrijf is extreem laag, elke houden gemiddeld minder dan 4 koeien. Elk jaar, ongeveer 600 fokdieren en 300 Alpine steer worden verkocht.De vereniging Tiroler Grauviehzuchtzverband vertegenwoordigt fokkers van dit ras vee.

tekst van; http://www.fondazioneslowfood.com/en/ark-of-taste-slow-food/tyrolean-grey-cattle/