Kuifeend

Man-en-vrouw-kuifeend
Man-en-vrouw-kuifeend

Kuifeend

Overige namen
Tufted Duck, Athya fuligula
Orde
Anseriformes
Familie
Eenden (Anatidae)
Status
Jaarvogel. Vrij talrijke broedvogel; doortrekker en wintervogel in groot aantal
Rode Lijst
Nee

Informatie

Met hun zwart-witte verenpak en nonchalante kuifje zijn de mannetjes van de kuifeend onmiskenbaar. In tegenstelling tot de wilde eend duiken kuifeenden naar hun voedsel, net als veel andere familieleden van de kuifeend. Het gele oog valt op wanneer u de gelegenheid hebt om een kuifeend van dichtbij te bekijken. Dat laten deze eenden niet graag toe; ze zijn van nature vrij schuw. Het zijn vooral de diepere wateren waarop kuifeenden ronddobberen. Toch moet er nog wel enig licht doordringen tot op de bodem. Kuifeenden eten graag waterdieren welke tussen de waterplanten leven. Ook de planten zelf worden wel gegeten.

tekst van; http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/133