Lama’s

Lama
Wetenschappelijke naam Lama glama; Lama guanacoe
Engelse naam llama
Verspreiding westen en zuiden van Zuid-Amerika
Leeftijd 20 jaar
Voeding grassen, struiken, korstmossen en paddestoelen
Lengte kop-romp 1,5 – 2 m, staart 25 cm
Gewicht 100 – 150 kg
Status algemeen
De lama is de tamme (gedomesticeerde) vorm van de guanaco. Lama’s worden in Zuid-Amerika al zeker 6000 jaar gehouden vanwege hun vlees, huid en wol en als lastdier. De guanaco’s leven vooral op de grazige hoogvlaktes van de Andes, tot 4000 m hoog. Wilde en tamme lama’s hebben bloed dat makkelijk zuurstof opneemt uit ijle lucht en kunnen daarom op grote hoogten nog goed functioneren. Lama’s staan bekend om de manier waarop ze concurrenten en vijanden afschrikken. Ze spugen hun zurige en stinkende maaginhoud naar een tegenstander als ze kwaad worden.