Laplanduil

Laplanduil

Engelse naam:Great grey owl
Wetenschappelijke naam:Strix nebulosa
Leefgebied:Noord-Amerika, noordelijke landen in Europa en in Azië
Voeding:Knaagdieren, vogels, kikkers en insecten
Gewicht:1 tot 1,5 kilogram
Nestgrootte:Gemiddeld 3 tot 5
Broedtijd:28 tot 36 dagen
IUCN status:Niet bedreigd

Waar wonen ze?
In de bosrijke gebieden van Noord-Amerika, Europa en Azië leeft de Laplanduil. Vaak zijn ze in loof- en naaldbomen te vinden. Hun nesten maken ze in holle bomen, zoals meer uilensoorten dat doen.

Hoe zien ze eruit?
De grote grijs met wit gekleurde uil heeft een rond hoofd met gele ogen. De ronde verenkraag in het gezicht ondersteunt zijn uitmuntende gehoor. Het geluid wordt namelijk naar de oren getrechterd, die zich onder de ogen bevinden. Zelfs prooidieren die onder een dikke laag sneeuw lopen kunnen zo getraceerd worden. De stevige poten zijn bijna helemaal bedekt met veren om ze zo te beschermen tegen de kou.

Uilen in het park
Op de uilenburcht van Avifauna leven de Laplanduilen. In het wild komen deze vogels in koude gebieden voor. In de winter weet deze uilensoort zich in zijn buitenverblijf dus prima te redden.

tekst van; https://www.avifauna.nl/dier/laplanduil/