Populierenpijlstaart

Populierenpijlstaart
Populierenpijlstaart
Populierenpijlstaart – Laothoe populi (Linnaeus, 1758)

Soortgroep: Nachtvlinders en micro’s   Familie: pijlstaarten (Sphingidae)Bekijk taxonomische boom   Status: inheems, Soort   Zeldzaamheid: Algemeen


Deze soort is niet zeldzaam in Europa en in England waarschijnlijk een van de meesta algemene. Een populierenpijlstaart vliegt tot een hoogte van 1500m . Zijn leefgebied strekt zich uit van vochtige bossen en weiden tot randen van akkers.

De soort is een goede vlieger die tijdens het vliegen ook enigzins geluid maakt. Deze soort vliegt ‘s nachts en wordt dan ook door licht aangetrokken. Overdag is de soort, rustend op boomstammen, moeilijk te zien door zijn schutkleur en vorm. De vorm lijkt op gedroogde bladeren en komt doordat de pijlstaart in rust zijn achtervleugels voor zijn voorvleugels houdt. Bij onrust laat de vlinder de onderkant van zijn vleugels zien die duidelijk roodbruin gekleurd zijn.

De rupsen zijn geelgroen gekleurd en bezitten fijne gele tot rode puntjes met daarnaast ook nog schuine gele strepen. Ook is een gele rechte stekel aanwezig. Rupsen kun je aantreffen van Juni tot September en ze worden ongeveer 90 mm lang..

De rupsen leven op  (Poplar), Ratelpopulier (P. tremula) and Wilg (Salix).

Aho

Namen

Populierenpijlstaart Sphinx du peuplier Poplar Hawk-moth Peppelpylksturt

 

Foto’s

rups

Populierenpijlstaart - Laothoe populi
Populierenpijlstaart
Laothoe populi
Tymo Muus

imago

Populierenpijlstaart - Laothoe populi
Populierenpijlstaart
Laothoe populi
Kees van den Berg
Populierenpijlstaart - Laothoe populi
Populierenpijlstaart
Laothoe populi
Kees van den Berg
Populierenpijlstaart - Laothoe populi
Populierenpijlstaart
Laothoe populi
Kees van den Berg
Populierenpijlstaart - Laothoe populi
paar+paar Populierenpijlstaart
Laothoe populi
Carl Derks